Росен Плевнелиев с признание от Главното мюфтийство

Той ще бъде удостоен с приза "Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди"
Публикувана:

Още по темата

 

Росен Плевнелиев ще бъде удостоен с почетната награда "Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди" на Висшия мюсюлмански съвет, информира dnes.bg

Почетната награда ще бъде връчена на четвъртия президент на България за усилията му за обединяване на обществото и институционалното уважение към Мюсюлманско изповедание и доброто отношение към мюсюлманската общност в страната.

Церемонията ще се състои утре, а отличието ще се връчи за първи път. Наградата е учредена от Съвета на името на първия главен мюфтия Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди, встъпил в длъжност на 8 декември 1910 г. след проведен избор в  София.

Награда "Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди" ще получат и 92-годишният ходжа Мехмед Хамид от благоевградското село Рибново. Той ще бъде отличен за приноса му за запазването и предаването на мюсюлманската идентичност на младото мюсюлманско поколение в България.

Приз ще получи и Муса Дурлу за примера му като родител, който се грижи за възпитанието и образованието на петте си  деца, които учат в Духовното училище в Момчилград.

"Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди" ще получи и Павел Стоянов, който с фирмата си пръв във България сертифицира производството си със сертификата "Хелял" на Мюсюлманско изповедание и популяризира хелял продуктите сред мюсюлманите в България.

Награда ще вземе и Ердинч Сюлейман за иноватовните му инициативи в сферата на религиозната просвета, които прилага в с. Бенковски, Кърджалийско, и други села от района, отбелязват от Главното мюфтийство.

Това не е първото подобно отличие за Росен Плевнелиев. През февруари, малко след като приключи мандата му, той стана носител на голямата награда "Приятели на Израел“ за 2016 година за активна и последователна подкрепа към еврейския народ и държавата Израел.

Наградата беше връчена на тържествена церемония в Ерусалим с участието на президента на Израел Реувен Ривлин и в присъствието на представители на най-влиятелните еврейски организации по света.

Преди дни пък бившият президент бе удостоен с длъжността "Почетен професор" на Института за развиващите се пазари на Пекинския университет.

Коментари ( 0 )