Президентът Радев поиска признаване на българското малцинство в Косово

Той проведе срещи с Хашим Тачи и Филип Вуянович

07.12.2017 | 20:55 Редактор: Василена Василева
Президентът Радев поиска признаване на българското малцинство в Косово

Президентът Румен Радев е провел последователно срещи с държавните глави на Косово и Черна гора Хашим Тачи и Филип Вуянович на "Дондуков" 2.

По време на разговорите българският президент е потвърдил готовността на България да предоставя подкрепа във всяка сфера на страните от Западните Балкани в процеса на европейската им интеграция, реализирането на демократични реформи и покриването на критериите за членство в ЕС, съобщиха от прессекретариата му, цитиран от Dnes.bg

И на двете срещи от страна на президента и събеседниците му е бил поет ангажимент за партньорство в името на стабилността и развитието на региона по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и установяването на диалог и добросъседство на Балканите.

Хашим Тачи и Филип Вуянович са изразили благодарност за активната позиция на България за утвърждаването на европейската перспектива в Прищина и Подгорица и за избора на Западните Балкани като ключов приоритет за Българското председателство през 2018 г.

По време на разговора с Хашим Тачи държавните глави на България и Косово са се съгласили да вземат мерки за засилване на търговския обмен и увеличаване на броя на косовските студенти в българските университети. Румен Радев също така е поставил въпроса за официалното признаване на българското малцинство в Косово.

Филип Вуянович и Румен Радев са изразили мнение, че всяка страна кандидат за членство в ЕС трябва да бъде оценявана индивидуално според постиженията си. Двамата президенти са изразили готовността на двете страни в най-кратък срок да бъдат задействани проекти за взаимна свързаност в сферата на енергетиката, инфраструктурата и цифровизацията.

Между България и Черна гора също съществува голям потенциал за видимо засилване на търговско-икономическото сътрудничество, са отбелязали още държавните глави.

Снимки: Президентство