След откровенията на Рашков: СРС-тата за 2016 г. са с 22% повече

Най-много подслушвания са извършени срещу наркотрафика и организираната престъпност, а най-малко срещу корупцията

06.12.2017 | 13:23 Редактор: Иван Берберов
След откровенията на Рашков: СРС-тата за 2016 г. са с 22% повече

Kъм петима български граждани неправомерно са били приложени специални разузнавателни средства през миналата година, за което са били уведомени. Това е записано в доклада на Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства (СРС), който в момента обсъждат депутатите.

Шефът на Бюрото Бойко Рашков обаче обясни, че не всички, спрямо които са използвани "бръмбари", са били уведомени.

Спрямо представените данни от Рашков стана ясно, че за 2016 г. са подслушвани и наблюдавани близо 5000 лица и обекти. Това са с близо 22% повече от предходната година. 

Най-често специални разузнавателни средства се използват, когато се разследват случаи на участие в организирана престъпна група или в наркотрафик.

Оказва се обаче, че по отношение на корупцията исканията са толкова малко, че според Рашков въобще не се налага да се създаде специализиран орган за борба с подкупите, какъвто политиците искат.

Той попита какво пречи на службите, които са имали възможност да противодействат на корупцията, сега да разкриват престъпления чрез СРС-та.

По отношение на по-високия брой на разрешенията за СРС в сравнение с предходната отчетна година, Бойко Рашков посочи, че според него България се превръща в държава съвпукпност от организирани престъпни групи.

В същото време отказите на магистратите от Софийски градски съд за използването на СРС е едно към две.

"Има 300 искания, 200 отказа и 100 разрешения, прочетох отказите и те са пълни с доказателства за невежество и пренебрежение към закона, занимават ги тия съдии с искания с липсващи реквизити, има искания от заявители без да знаят за какво се използват СРС-та, така се хаби времето на съдиите, един отказ е между 3 и 5 страници", коментира Рашков.

В спецсъда отказите са 30% от всички заявления, предаде Dnes.bg.

Шефът на Бюрото посочи и конкретен случай на неправомерно използване на СРС: "За 9 лица една национална служба беше направила искане пред съда да се използват СРС-та за бягство от затвора, но по закон не се позволява използването на СРС, защото престъплението не е тежко, а леко, разрешение обаче беше дадено и процедурите бяха протекли, за тази наша констатация уведомихме съответната служба и аз получих странно писмо в което ме питат защо смятам, че е неправомерно прилагането и от този въпрос за мен беше повече от ясно, че заявителят не познава закона", коментира Рашков.

Той се оплака и от служителите на родното ФБР.

"Имаме и проблеми с ДАНС, защото най-големият брой некачествени, порочни искания в близко минало бяха изготвени оттам", каза той и допълни, че заради такива нарушения беше отстранена и дадена на съд бившата шефка на СГС Владимира Янева.

"Ние сме установили няколкостотин нарушения като нейните, но нямаме съдействие от прокуратурата, сигнализирали сме прокуратурата във връзка с 8000 разрешения за използване на СРС", допълни Рашков.