България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пациенти искат президентско вето срещу Закона за Бюджет 2018 на НЗОК

На 9 декември те излизат на протест, за да отстояват позициите си

04.12.2017 | 08:43 Редактор: Ивайло Николов
Пациенти искат президентско вето срещу Закона за Бюджет 2018 на НЗОК

Акциите на ГДБОП срещу износа на лекарства от нашата страна са ПР и те се правят, за да се измести вниманието от мораториума върху новите лекарства. Това обяви в "България сутрин" Аделина Банакиева, която е пациент, преборил рака.

Тя обясни, че пациентските организации са сезирали властите за проблема с износа на лекарства от нашата страна още преди 4 години.

Банакиева обясни също така, че ще има протест на 9 декември, който да бъде с искане за налагане на вето от президента на Закона за бюджета на Здравната каса.

"На тези, които гласуваха това безумие им пожелавам да се сблъскат с това, което съм преживяла аз. Да трафикираш лекарства, да се чудиш откъде да намираш такива, да плащаш по 6 хил. лева на месец без да имаш откъде да ги вземеш... Това, което се гласува, е безумие", категорична бе Банакиева. 

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, обяви в ефира на Bulgaria ON AIR, че се знае отдавана за проблема с износа на медикаменти. Той е доволен, че тази група е заловена.

"Всеки ден се сблъскваме с проблема. Аз и колегите не можем да намерим достатъчно лекарства за нашите пациенти!"

Аделина Банакиева обяви още, че ако не падне мораториумът през вето, ще последват гладни стачки. Тя допълни, че исканията на пациентите трябва да бъдат чути.