81% от българите смятат, че жената трябва да е домакиня

Страната ни попада сред страните, в които се счита за неприемливо мъжете да плачат

21.11.2017 | 22:56 Редактор: Велислав Филипов
81% от българите смятат, че жената трябва да е домакиня

81% от българите смятат, че жената трябва да е домакиня. Това показват данните на новото проучване на "Евробарометър". В другия край на класацията са шведите. 

Страната ни оглавява европейската класация и по възприятието за ролята на мъжете - отново 81 на сто от българите смятат, че най-важната задача на мъжа е да печели пари - скандинавските страни Швеция и Дания пак са на обратното мнение. 

България попада сред страните, в които се счита за неприемливо мъжете да плачат. У нас това са 32 на сто от анкетираните, а в Швеция едва 1%.

Страната ни попада в непрестижния топ 5 на държавите, в които не се гледа с добро око на мъжете, които ползват отпуск по бащинство след раждането на дете. На противипилижното мнение отново са Швеция, Финландия и Дания. Българите отговорят положително и на въпроса дали има полово равенство в работната среда – 67% са отговорили положително на този въпрос. В дъното на класацията отново са французите, от които 29 на сто смятат, че има полово равенство на работното място. 

Все още българите смятат, че жената трябва основно да се занимава с гледането на деца. 

Вижте повече във видеото.