ВАС откри дискриминация в приема на първокласници в 143 училища

След проверката на прокуратурата редица родители са споделили за още подобни случаи

14.11.2017 | 19:44 Редактор: Иван Берберов
ВАС откри дискриминация в приема на първокласници в 143 училища

Най-малко 143 училища в цялата страна работят с дискриминационни критерии за прием в първи клас, това е установила проверка на Върховната административна прокуратура. 

Още през лятото Административният съд отмени част от наредбата за прием на първокласници в София, след като родители заведоха дело. Причината - три допълнителни критерия за прием в първи клас, въведени от Столичния общински съвет, но по преценка на самото училище. 

Сега най-малко 143 училища в цялата страна са под прицела на Комисията за защита от дискриминация заради критериите за прием в първи клас. Комисията се ангажира след проверката на Върховната административна прокуратура.

От прокуратурата съобщиха, че са получили и още сигнали от родители, след като са оповестили резултатите от проверката. От образователното министерство напомнят, че критериите, които те задават за прием в първи клас, са конкретни за цялата страна и нямат връзка с допълнителните общински изисквания.

За 15 ноември е насрочено публично заседание на Комисията по дискриминация, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Виктор Борисов.