След филма "Граница": 1 метър ограда у нас - 500 евро

Докато в Гърция цената е 250 евро, става ясно от премиерата на продукцията на Елена Йончева

13.11.2017 | 17:26 Редактор: Жанета Нейкова
След филма

Оградата на българо –турската граница струва двойно повече от тази, изградена на браздата между двете ни южни съседки. Това твърди соцдепутатката Елана Йончева във филма си "Граница", чиято премиера беше днес в НДК, предава Dnes.bg

1 метър ограда с прилежащ път в България струва 500 евро, а в Гърция цената е 250 евро.

Йончева твърди, че оградата в Хасковска област е в рамките на 33 км, като само първите 10 км са двуредови.

В материала Йончева пояснява, че според доклад на главния инспекторат на МС от април 2017 г. даденото указание за преминаване към едноредова ограда не кореспондира със задание за проектиране на съоръжението.

Йончева попита дали става въпрос за корупция за сметка за нашата национална сигурност.  Тя отчете, че са дадени 200 млн. лв.  за 200 км. ограда.

Според червената депутатка Гърция също е изградила ограда на границата си с Турция, която е дълга 12,5 км, но пък е ефективно съоръжение.

Във филма се разказва още, че година преди строителството - на страницата на гръцкото МВР е обявено обществено обсъждане с подробно описание на заданието и техническите параметри.

Гръцките медии дават публичност на извършените работи и крайната цена – 3 млн. 160 хил. евро или 250 евро на метър.

Във филма Йончева посочва, че една от най-рисковите зони в оградата на българо-турската граница е в района между ГКПП "Капитан Андреево" и ГКПП "Лесово".

Става ясно и че от юли 2014 г. значителна част от видеонаблюдението не работи. Във филма участва анонимно и служител на "Гранична полиция".

Филмът показа снимки, направени от самите мигранти, които се разпространяват между тях, за да се види колко безпрепятствено се преминава през българска земя.

В него Йончева посочва, че преградното съоръжение се реже лесно и прескача бързо. Следи от мигрантите водят до прорязани участъци, които са закърпват с четка за зъби, дървени материали и тел.