1200 балона над София в подкрепа на жените, станали една от осем

Всяка година близо 3800 българки се сблъскват с коварната дианоза рак на гърдата

18.10.2017 | 22:25 Редактор: Василена Василева
1200 балона над София в подкрепа на жените, станали една от осем

Стотици балони полетяха над София в памет на загубилите битката с рака на гърдата. Всяка година близо 3800 българки се сблъскват с коварната диагноза. А лекарите напомнят, че открита в ранен стадий, болестта е лечима. 

Антонина се сблъсква с диагнозата преди 12 години. Като здравен журналист неведнъж е съветвала зрителите да се пазят. Своя преглед обаче отлага дълго, докато един ден разбира, че има рак на гърдата. 

До края на октомври в общо 13 лечебни заведения в цялата страна ще се провеждат безплатни профилактични прегледи за рака на гърдата. Идеята е да се намали броят на диагностицираните с болеста жени у нас, който в момента е 46 хил. 

В навечерието на световния ден за борба с рака на гърдата в небето над София полетяха 1200 розови балона. Коварното заболяване може да бъде преборено с навременна профикалктика. За целта столична община създава специална скрининг програма. 

След успешната си битка с рака самата Антонина също е готова да помага. Вече 4 години работи като психолог и дава кураж на жените, които тепърва се сблъскват с болестта. 

Лекарите съветват жените да не отлагат посещението на лекар, когато забележат обезпокоителни знаци. В 90% от случаите заболяването се лекува, стига да е открито навреме.