КСНС отново не постигна конкретен резултат

Участниците са се съгласили само, че трябва нов антикорупционен закон и промяна в нормативната уредба

17.10.2017 | 18:07 Редактор: Иван Берберов
КСНС отново не постигна конкретен резултат

Вторият Консултативен съвет за национална сигурност приключи, но без особено пълен консенсус. Въпреки успешното провеждане на заседанието, участниците не успяха да намерят разбирателство по една от най-важните теми – кой да назначава ръководството на бъдещия антикорупционен орган.

Вижданията на опозицията и на държавния глава са, че именно президентската институция трябва да назначава шефа на новото антикорупционно звено. Изпълнителната власт и мнозинството в парламента вярват, че това трябва е функция на народното събрание. 

Между "Дондуков 1" и "Дондуков 2" прехвърчаха още няколко искри, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Мария Папазова. Румен Радев отново намекна, че заседанията на КСНС трябва да бъдат достатъчно уважавани, а решенията, които се взимат, да се изпълняват. 

Все пак консенсусът на "Дондуков 2" не е напълно несъществуващ. Участниците са се обединили, че трябва да има промени в нормативната уредба в посока превенция на корупцията, както и че парламентът трябва да приеме нов всеобхватен закон за борбата с нея.