Двете гуми са крилата на мечтателите

Екипът, създал първия мотор за хора с двигателни увреждания

17.10.2017 | 18:30 Редактор: Тодор Петров
Двете гуми са крилата на мечтателите

"Крила имат само тия, дето сърце им иска да лети." Тази крилата мисъл олицетворява хората, създали първия у нас мотор, адаптиран за хора с двигателни увреждания.

Преди две години след тежка катастрофа Евгения Кусева губи способността си да ходи. Така по трудния начин животът я учи, че и в любовта към адреналина и машината има граници, които не бива да прекрачваме. 

След дълго търсене тя събира екип от ентусиасти, които ѝ помагат да върне изгубената си любов. А четири седмици по-късно първият мотор, адаптиран за хора с двигателни увреждания, вече е факт. 

Основен двигател на екипа е една от най-големите легенди в мотосредите у нас - многократният шампион на писта и мотокрос Сергей Сергеев - Сижи, който преди 22 години загубва способността си да ходи, но това не сломява духа му. 

До момента той е адаптирал над 300 автомобила за хора с двигателни увреждания. Заедно с бившия пистов пилот и шампион, сега каскадьор - Калин Керин, сглобяват и изпробват мотора буквално за една нощ. 

"Чувството да се качиш на мотор след толкова години е невероятно, това е чувство, което никога не се забравя" , споделя той. 

Друг член на екипа - Любомир Василев пък споделя, че във време, в което толкова много хора се качват на две гуми, а  толерантността между шофьори и мотористи е чувствителна тема и за двете страни, на първо място е собствената отговорност и взаимното уважение. 

Намерението на Adrenaline Dream Team е да създаде и мотоциклет за по-дълги пътешествия, с който да осъществят следващата мечта на Жени -  да стигне до Алпите на две гуми. 

Мечтата на Сижи пък е да се върне на пистата и обещава да го направи в най-скоро време.

Повече за социалния проект вижте в репортажа на Божила Симова и оператора Дамян Гюров, монтаж: Мирослав Димов.