Фондът за деца отказа да плати за операция на сиамските близнаци от Сливен

Според медиците разделянето им е "анатомично невъзможно"
Публикувана: От:

Още по темата

 

Фондът за лечение на деца в чужбина отказа да плати за операция на сиамските близнаци от Сливен. Причината е, че според организацията разделянето на близнаците е "анатомично невъзможно".

Сиамските близнаци Богдан и Янко в момента са в болница "Пирогов". Те се родиха преди година в Сливен. Майка им е 15-годишна ученичка, а бащата - пълнолетен втори братовчед на майката. Янко е в кома от самото раждане, но за Богдан има шанс, твърдят близките.

Медиците обаче казват, че децата са в тежко състояние, а Фондът за лечение на деца окончателно отказа помощ за тях в чужбина на последното си заседание.

Семейството на Богдан и Янко заяви, че ще съди Фонда и Здравното министерство. Според тях държавата се е забавила с лечението, а изчакването е осуетило шанса за дарителска кампания, чрез която да се съберат средства за операция в чужбина, съобщи репортерът на Bulgaria ON AIR Виктор Борисов.

Комисията от медици, която разгледа случая със сиамските близнаци, е категорична, че операция за разделянето им е невъзможна, тъй като те имат много общи органи, а костите им са се сраснали.

Според лекарите подобно нещо се случва веднъж на 2,5 млн. раждания, а близкородствените връзки са основният проблем за образувалите се мутации.

Коментари ( 0 )