КНСБ: Общините сами да определят заплатите на лекарите

Дори НЗОК да получи желания от БЛС бюджет, това една ще се усети, твърди вицепрезидента на синдиката Иван Кокалов

12.10.2017 | 17:00 Редактор: Иван Берберов
КНСБ: Общините сами да определят заплатите на лекарите

От КНСБ обявиха, че дори бюджетът на Националната здравно-осигурителна каса да бъде завишен с исканите от Българския лекарския съюз 400 милиона лева през 2018 г., това няма да бъде усетено осезаемо.

Според вицепрезидента на синдиката Иван Кокалов, който е член на Надзорния съвет на Здравната каса, реалното завишение ще е с около 300 милиона лева.

"Това едва ли ще даде възможност на Лекарския съюз да договори някакво чувствително увеличение на цени тук и там. Негативният ефект върху това, че Касата започна да плаща нови молекули, нови позиции, ще започне да се отчита точно от следващата година и по-нататък. Има заложен дефицит, който не се знае колко ще бъде точно поради тази причина. Касата продължава да бъде една голяма аптека", коментира той, цитиран от БНР.

От КНСБ настояват да се даде право на общините да определят заплатите на лекарите в общинските болници, предаде Dnes.bg.

В момента те се разпореждат само с имуществото и техниката, каза Кокалов.

"Тя не може да даде пари за заплати, което е "нон-сенс", защото кметът го избират мажоритарно. Той обещава, че това ще направи, онова ще направи, а в същото време, даже и да има пари, той не може да увеличи заплатите на персонала, което е нонсенс -  значи, че трябва да се смени законът", отсече синдикалистът.

Средната възраст на медицинските сестри и акушерките у нас е 53 години, а 55 години фелдшерите, посочи от своя страна д-р Галина Павлова - заместник-председател на Българския лекарски съюз.

"Над 50% са колегите над 50 години, а при общопрактикуващите лекари – 60% са над 55 годни. Т. е. ние се хвалим с това и награждаване, че 95-годишни лекари продължават да работят, а дали това е за похвала?", риторично попита тя.