ДПС и евролибералите поискаха оставката на Валери Симеонов

Включването на "Обединени патриоти" във властта бе порицано от лидера на АЛДЕ Ханс Ван Баален

12.10.2017 | 13:33 Редактор: Василена Василева
Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Нов фронт срещу Валери Симеонов - този път от ДПС и евролибералите.

"Ако Валери Симеонов не подаде оставка, подава цялото правителство - така е в нормалните демокрации", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг в Народното събрание.

И добави, че в България националистите участват във властта без да има нужда от тях. 

"ГЕРБ ги включиха във властта, но не само, че ги включиха, те упорито се опитват да ги легитимират, а понякога дори да им подражават", посочи той.

От думите му стана ясно, че конкретният повод за тази позиция е скандалът със заплахите срещу журналисти, в който бе замесен и Симеонов, както и думи на председателя на Комисията по правата на човека към НС Красимир Велчев, в които според ДПС се съдържа език на омразата.

Мустафа Карадайъ посочи, че когато Валери Симеонов ползва пресцентъра на правителството, той вече не е само физическо лице, а представлява властта. 

Включването на "Обединени патриоти" във властта бе порицано и от президента на АЛДЕ /Алиансът на либералите и демократите в Европа/ Ханс Ван Баален.

Той посочи, че участието им в управлението не прави по-лесно влизането на България в Шенген .

"Европа трябва да бъде оформяна от демократични партии, които са от центъра, център–дясно, център–ляво. Няма обаче място за краен национализъм в Европа. Разчитам на едно демократично и приобщаващо председателство от страна на България", заяви Ханс Ван Баален.

От "Обединени патриоти" определиха изказването като "поредния нагъл акт" и посочиха, че напрежението е породено от опитите да бъде върнато Движението за права и свободи.

Лидерът на АЛДЕ бе попитан още какво е чувал за "най-могъщия член на ДПС Делян Пеевски и дали се е срещал с него". Объркан, Баален каза, че познава България много добре и тази информация е нова за него.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)