Журналисти се обединиха в защита на свободата на словото

Протестът пред Министерския съвет бе под надслов "Ние имаме право да питаме"

11.10.2017 | 16:58 Редактор: Василена Василева
Журналисти се обединиха в защита на свободата на словото

Докато парламентът гласуваше оставката на Антон Тодоров, журналисти протестираха пред Министерския съвет срещу ултиматумите и натиска, и в защита на основното право в професията - да се задават въпроси.

Час преди редовното правителствено заседание медийното присъствие пред сградата беше масово. На пръв поглед нищо необичайно.

"В един и същи ден законодателната власт, в лицето на Антон Тодоров, и изпълнителната, в лицето на Симеонов, атакуваха правото да се задават неудобни въпроси. Ние сме тук, за да защитим правото те да се задават! Ултиматумът на Симеонов не е изолиран случай. Откакто съществува Асоциацията на европейските журналисти сме забелязали много подобни проявления. Но това бе капката, която преля чашата", коментира председателят на Асоциацията Ирина Недева.

Колеги от национални телевизии, печатни, онлайн издания и информационни агенции се обединиха около позицията "Ние имаме право да питаме".

Протестът бе организиран, след като депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът Валери Симеонов си позволиха коментари за работата на журналиста Виктор Николаев в ефир. Заради последвалата вълна от реакции Симеонов постави ултиматум, като поиска извинение от четири големи медии.

Самият Виктор Николаев също се присъедини към колегите си на протеста. Той отказа да коментира какво са си казали с вицепремиера Валери Симеонов часове след скандалното гостуване на лидера на Националния фронт за спасение на България.

Репортаж на Илияна Шишкова.