Парламентът прие промените в Закона на МВР

Правомощията на граничните полицаи се разширяват

21.09.2017 | 13:26 Редактор: Василена Василева
Парламентът прие промените в Закона на МВР

Разширяване на правомощията на граничните полицаи и полицейска охрана в бежанските лагери. Това решиха депутатите с промени на първо четене в Закона на МВР. 

По този начин полицейските органи на Главна дирекция "Гранична полиция"  ще могат да осъществяват оперативно-издирвателна дейност и разследване на престъпления на територията на цялата страна, а не само на 30 км от граничната бразда, както беше досега.

Урежда се осигуряване на дългосрочно и устойчиво изискване за професионалната подготовка на разследващите полицаи. В бюджета на МВР има предвидени средства за курсове за първоначална професионална подготовка за всички служители.

Полицаите вече ще получават с между 40 и 70 лв. над заплатите си допълнително възнаграждение за специфични условия на труд и постигнати постижения в работата. Това съобщи зам.-вътрешният министър Красимир Ципов. Той обяви и че е реалистично заплатите на униформените да се увеличат с 15%, каквото е искането на полицаите. 

Служителите на МВР протестират с искане за 15% увеличение на заплатите със задна дата до края на годината. Според ръководството на министерството обаче това е възможно едва от 1 януари. Ципов изчисли, че 15-те процента увеличение ще са средно по около 100 лв. над сегашната полицейска заплата.

С измененията на първо четене бяха одобрени промени в Закона за движение по пътищата. Предлагат се по-високи глоби за водачи на тежкотоварни МПС, които нарушават забранителните знаци.