Протестът на работниците от "Емко" - Обзор

Прокуратурата влиза във "ВМЗ-Сопот" и "Кинтекс"

20.09.2017 | 18:59 Редактор: Иван Берберов
Протестът на работниците от

Прокуратурата влиза във "ВМЗ-Сопот" и "Кинтекс" по сигнал на министъра на икономиката. Междувременно стотици служители от военния завод "Емко" протестираха днес пред парламента, след като лицензът за внос и износ на военна продукция бе замразен, което пък размрази притесненията на работниците. 

При последната проверка на служба КОС вчера в заводът са установени нарушения. 

"При отстраняването на нередностите незабавно ще бъде възстановен лицензът за износ и за внос, а този за производство не е отнет. От днес Държавното обвинение във "ВМЗ-Сопот" да провери дали то не е предоставяло лицензите си на други дружества", отбеляза министърът на икономиката Емил Караниколов. 

Прокуратурата ще проверява периода от 2015 г. до 2016 г., когато според министъра държавната фирма за търговия със специални стоки "Кинтекс" е сключвала договори с военния завод "Емко" без да е проведен търг с другите военни заводи, където цената била с между 5% и 10% по ниска.

"Практика и задължение на "Кинтекс" е да поиска оферта от всичките производители на тези боеприпаси за последните три договора. Не са поискани оферти от ВМЗ и "Дунарит", посочи още Караниколов.

От опозицията също се намесиха в спора между държавата и военните заводи и заявиха, че ще поканят министъра за изслушване в комисията по икономика следващата сряда.