Парламентът избра членовете на новия ВСС

Номинираните кандидати бяха повече от местата в парламентарната квота
Публикувана: От:

Още по темата

 

Депутатите избраха своите представители във Висшия съдебен съвет. 11-те, излъчени от парламента, ще попълнят 25-членния висш орган на съдебната власт. Петима ще са в прокурорската колегия, а шестима - в съдийската, предава Dnes.bg

Новоизбраните членове на новия Висш съдебен съвет са: в съдийската колегия Боян Магаринчев и Вероника Имова, (ГЕРБ), Боян Новански (Обединени патриоти), Даниела Маринова - Марчева и Драгомир Кояджиков  (БСП), Стефан Гроздев (ДПС). 

Новите членове на ВСС от прокурорската колегия са Гергана Мутафова и Калина Чапкънова-Кючукова (ГЕРБ), Светлана Бошнакова (БСП), Йордан Стоев (Обединени патриоти), Пламена Апостолова (ДПС). 

Номинираните кандидати бяха повече от местата в парламентарната квота. Извън ВСС останаха претендентите на "Воля" Ангелинка Николова и Владислав Томов, както и част от претендентите на БСП - Маринела Тотева, Диана Хитова и Марина Дойчинова, а също и Мирослав Джеров, издигнат от ГЕРБ и претенденката на независимия депутат Ангел Исаев Нели Виодорова. 

Новите членове на ВСС от парламентарната квота бяха избрани след кратки дебати. По време на тях Крум Зарков от БСП разкритикува липсата на много кандидати и обясни, че това оставя усещането за договорки. 

"Не дължите нищо на никоя партия, независимо кой ви е предложил. Длъжни сте да установите нова атмосфера във ВСС", обърна се той към номинираните. 

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки разкритикува две от кандидатурите - на Пламена Апостолова и на Йордан Стоев, около които имало съмнения в публичното пространство. Той също заподозря договорки. 

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че за избора на членовете във ВСС се изисква конституционно мнозинство и няма лошо, когато политицоте постигат консенсус. Цветанов допълни и че срещу никой от номинираните няма образувано досъдебно производство. 

Макар и с малко изказвания процедурата по избора на новите членове от парламентарната квота отне повече от половината от днешното работно време на депутатите. При гласуването си те бяха подпомагани активно от съпартийци, които им указваха с "да" и "не" кой бутон да натиснат. 

Съдиите, прокурорите и следователите вече излъчиха своите представители във ВСС. След днешното решение на парламента новият Висш съдебен съвет вече е в пълен състав. Той ще започне работа на 3 октомври.

Коментари ( 0 )