Силистренци плащат най-скъпата вода в цяла България

Рязкото поскъпване от септември се дължи на построяването на нова пречиствателна станция

30.08.2017 | 21:56 Редактор: Иван Берберов
Силистренци плащат най-скъпата вода в цяла България

Жителите на Силистра очакват с тревога септември, когато ще започнат да плащат най-скъпата вода не само в своята най-нова история, но и на фона на цяла България. 

От досегашните 2,44 лв, силистренци вече ще плащат за вода 3,09 ст. Начисляването започна от юли, а първото засечено беше през август и през септември предстои първото плащане. 

От местното ВиК смятат, че при средно ниво на консумираната вода на домакинство около 5 кубика повишението няма да се отрази драстично.

Марина Минкова обаче е ужасена, тъй като с продукцията от малката си градина допълва семейния бюджет. 

"В летния сезон това са около 30 кубика на месец, което ще рече 100 лева, а аз няма как да ги отделя, за да мога да поливам... значи няма смисъл да отглеждам зеленчуци или каквото и да било", сподели тя.

Причината за драстичното поскъпване на силистренската вода е в построената по европейски изисквания и финансиране пречиствателна станция, заради която вече към сметките на клиентите има и нова такса – "пречистване на отвежданата вода". 

А дори и без тази такса силистренци пак плащаха повече за водата си от другите региони в страната.

Макар и да има вода Марина ще трябва да промени стратегията.

"Разбира се, че ще е по-добре да отида и да си го взема от пазара, но дворът ми ще пустее", оплаква се Минкова.

Притесненията на ВиК дружеството обаче са други – опитът показва, че покачване на цената на водата намалява събираемостта на таксите.