Евксиноград обедини Радев и Макрон по водещите теми

Френският президент: Тук сме между Крим и Турция, в сърцето на залозите

25.08.2017 | 13:19 Редактор: Тодор Петров
Евксиноград обедини Радев и Макрон по водещите теми

Днес светът гледа към България. Причината - визитата на френския президент Еманюел Макрон у нас. Само 3 месеца след встъпване в длъжност държавният глава пристигна в България, за да демонстрира, че за новата власт в Париж няма маловажни партньори. 

Президентите на Франция и България Еманюел Макрон и Румен Радев дадоха съвместна пресконференция в двореца "Евксиноград" край Варна.

"Тук сме, в това прекрасно място, на два часа от Крим и на същото разстояние от Турция. Това ни дава възможност да си дадем сметка как то е в сърцето на действителните залози", каза Макрон, след като реди това двамата с Радев проведоха почти двучасов разговор. 

Макрон и Радев обявиха, че са постигнали съгласие по няколко основни теми – европейската сигурност и отбрана, овладяването на мигрантската криза, присъединяването на България към Шенген и по въпроса за социална Европа.

Радев и Макрон се обединиха около тезата, че сигурността се превръща в основен фактор за бъдещето на Европа.

"Глобалните заплахи изискват глобален отговор", каза Радев и обясни, че е нужно по-интензивно сътрудничество и интеграция в сферата на отбраната.

Макрон, признавайки, че Радев е по-голям експерт по въпросите на отбраната от него, също се обяви за нови и по-прагматични подходи в сферата на сигурността. Българският президент поиска, а френският президент се съгласи, че България, като външна граница на Европа, се нуждае от по-голяма солидарност в борбата с мигрантската криза.

Румен Радев даде подкрепа на Макрон в политиката му срещу социалния дъмпинг и искането за промяна на европейската наредба за командироване на служители, но обясни, че решението за това е в правомощията на правителството.

Българският президент поиска равенство и в заплащането на всички европейци. Радев припомни, че в момента възнагражденията в едни и същи компании са различни за служителите от старите държави–членки и за тези от новите.

Радев изрази надежда, че Франция ще подкрепи усилията ни за членство в Шенген, а Макрон оправда очакванията му.

"Всички сме съгласни, че България е изпълнила изцяло критериите. Моето желание е да се преразгледат правилата за членство и България да участва пълноправно при преразглеждането на тези правила", каза френският президент.

Макрон и Радев бяха категорични, че двете държави трябва да развиват още по-активно икономическите си отношения. Накрая Макрон благодари на Радев и на съпругата му за топлото посрещане, а българският президент похвали френския за новите идеи, енергията и харизмата, от които Европейският съюз имал нужда.