Ало, 112, чувате ли ни?

Хората с увреден слух у нас години наред нямат достъп до спешния телефон

07.08.2017 | 18:43 Редактор: Тодор Петров
Ало, 112, чувате ли ни?

Няма точна статистика колко точно са хората с нарушен слух в България. Регистрираните в Съюза на глухите у нас през 2014 г. са над 6 500 души. Истината днес е, че те са поне два пъти повече.

В последните седмици отново на дневен ред е един изключително сериозен проблем за тези хора - невъзможността да потърсят помощ на телефона за спешна помощ 112. Причината – системата не е пригодена за тях.

"Това е голям проблем, който срещаме ние, глухите хора", споделя Александър Иванов, който преди време е имал случка, в която се е опитал да помогне на припаднала жена на улицата. След огромни усилия и ненужно много време успява, но проблемът с достъпа до спешна помощ остава. 

В много държави по света като Холандия, Франция, Германия проблемът е решен чрез приложения и бърза смс система. У нас едва миналата година парламентът гласува центровете на спешен телефон 112 да осигурят необходимите условия за достъп на хора със слухови или говорни увреждания. 

Законопроект предвиждаше в срок от една година този проблем да бъде със специално приложение за смартфони, чрез което мобилните оператори да осигурят и безплатен достъп до интернет. 

Хората с увреден слух у нас са категорични - искат проблемът 112 да бъде решен възможно най-скоро. Нека видим какво разказаха те пред репортера Божила Симова и оператора Ангел Пешков, монтаж - Мирослав Димов.