От 2019: Плащаш кеш до 1000 лева, останалото - с карта

Депутатите решиха окончателно знаците за камери да отпаднат

22.06.2017 | 13:15 Редактор: Тодор Петров
От 2019: Плащаш кеш до 1000 лева, останалото - с карта

Ограничения при плащанията в брой. Покупките в кеш вече няма да могат да надвишават 1000 лв. Това приеха депутатите с поправки на първо чете в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. 

Ако решим да закупим стока за над 10 хил. лева това трябва да стане по банков път. Идеята на депутатите е поетапно до 2019 г. тази сума да намалее до 1000 лева. Всичко над 1000 лева ще трябва да бъде плащано по банков път, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

Очаквано опозицията обяви идеята за лобистка и облсужваща банковите картели.

Управляващите приеха поправки, с които НАП ще може да следи дали са платени лицензите не само за хранителните продукти, но и за цигарите и горивото.

Окончателно вече няма да има табели и знаци, които да предупреждават, че предстои камера, следяща за превишаване на скоростта. Народните представители приеха на второ четене поправките в Закона за движение по пътищата без никакви дебати.

Така шофьорите няма да знаят кога и къде ги снимат. А целта - те да бъдат превъзпитани и да не намаляват скоростта само за пред камерите. 
Депутатите приеха също за срок от един месец да се отнема книжката на собственик, който допуска или предоставя управлението на моторно превозно средство на човек, употребил алкохол над 0,5 промила или наркотични вещества. 

За нарушения, заснети с видеокамера, за които не се отнемат контролни точки или право на управление на автомобил, ще се издават електронни фишове. За срок между 6 месеца и година ще се прекратява регистрацията на автомобил, чийто собственик го е предоставил на лице без книжка.