НС прие обща декларация за Македония

В нея народните представители осъждат насилието и изказват подкрепа за териториалната цялост на Македония

28.04.2017 | 13:46 Редактор: Мария Аладжова
Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR (Архив)

Президентът Румен Радев призова към спокойствие българските граждани в специална позиция, разпространена от прессекретариата на президентството.

В нея държавният глава обяснява, че следи внимателно ситуацията в Македония и призовава към диалог властите там, така че да се спре насилието.

Късно в четвъртък служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев събра специален щаб, на който е присъствал служебният вътрешен министър Пламен Узунов, както и шефовете на службите. На въпросния щаб е констатирано, че пряка заплаха за националната сигурност на България към момента няма.

Същата позиция заяви и Бойко Борисов - според него не е необходимо да се взимат допълнителни мерки, за да се подсигури сигурността по границата. Борисов обаче беше категоричен, че териториалната цялост на Македония е от изключителна важност за България и освен всичко страната ни трябва да работи за евроатлантическото приобщаване на Макеодния.

В парламента депутатите и лидерите на парламентарните групи показаха завидно единодушие по темата. Те се събраха на спешен председателски съвет, на който приеха обща декларация, подкрепена по-късно и в пленарната зала.

В декларацията народните представители посочват, че насилието не може да бъде средство за решаване на политическите спорове и изразяват подкрепа за териториалната цялост на Македония.