Институциите преразглеждат решението за Копривщица

Очаква се градът да продължи да фигурира като архитектурно-исторически резерват

31.03.2017 | 13:40 Редактор: Тодор Петров
Институциите преразглеждат решението за Копривщица

Общинският съвет в Копривщица се събира, за да преразгледа решението, с което предлага градът да загуби статута си на "архитектурно-исторически резерват". То доведе до острата реакция на гражданите и властта. 

Интернет петиция в защита на Копривщица събра само за ден хиляди подписи. Преди заседанието общинарите дойдоха в София, за да обяснят мотивите за решението си.

На пресконференция се събраха представители на общинския съвет, кметът на Копривщица, регионалното министерство и Министерството на култура. Те стигнаха до единодушно решение, че става дума само за промяна на определението "архитектурен-исторически резерват" и той трябва да бъде заменен например с думите "недвижима културна ценност". 

Ако кметът на Копривщица не внесе искане за промяна на категоризацията, градът ще продължи да фигурира като "архитектурен-исторически резерват", съобщи репортер на Bulgaria ON AIR.

Оказва се, че проблeмът е в общия устройствен план на града. В него се предвижда единствено развитие на гробищните паркове, като няма възможно за строителство на жилищни сгради и други постройки.

Днес в 17 часа в Копривщица общинските съветници отново ще гласуват решението, което са взели преди две седмици. Промяната на името и статута не означава, че Копривщица  вече няма да бъде защитена територия и ще отпадне специалният режим на строителство там.


1
17 rate up comment rate down comment 0
Ongal_Princedom
преди 7 години
БУНТ НА КОПРИВЩИЦА СРЕЩУ "МИТНИЦАТА"В Копривщица хората подложени ли са на нечуван тормоз от службата по културните паметници към министерство на културата, май печално известна в архитектурните среди като "Митницата"?Блокират ли въпросните бюрократи с непроизнасяне, бездействие и особено трудно изпълними изисквания практически всичко, дори ремонтите и битовите преустройства нужни на жителите?Докараха ли тези бюрократи с бездействията и действията си населението до там да иска собствения му град да не е паметник на културата?Това ли е причината за гласуването от ОС, този ли е проблема, убива ли Копривщица и всичко над което има власт въпросната служба?Трябва ли да се намери решение запазващо живите хора и селищата на културното ни национално наследство от ярема на бюрократите срещу които населението и Общинския съвет, явно след десетилетия тормоз, въстават? Сигнализирай за неуместен коментар