Работещи бедни: Учени в БАН живеят с по 385 лева

Ето защо в Деня на будителите, те излизат на протест

31.10.2016 | 22:02 Редактор: Ирина Георгиева
Работещи бедни: Учени в БАН живеят с по 385 лева

Като ръст на парите, които кабинетът "Борисов 2" отделя за 2017 г. има доста хора, които останаха недоволни - например учените от БАН. Българска гордост, която през годините многократно е доказвала своето значение, а днес трябва да се бори с 380 лева на месец.

В лабораторията си Анна Рачева е отговорна за качеството на почвата в парцелите, в които предстои засаждане на растение като например пшеница.

"Моята щатна заплата като старши експерт агроном, аз съм и магистър, е 420 лева Брутна заплата - иначе получавам чисто 385,73 стот.", разкри Рачева.

Младата жена е на 39 години. Без помощ отникъде с тази месечна заплата отглежда дъщеря си, която е първокласничка.

"Правя компромис с много неща - не ходя на море, забравила съм какво е театър, опера, оперета. Тези неща съм ги загърбила. Отделям от бюджета си единствено и само за изхранване, такси и издръжка на дъщеря си", заяви тя.

Преди години в Института по почвознание са работили над 1300 учени, а днес са 280. Доцент Радка Кънчева работи тук от 41 години.

"Аз съм доцент и взимам 632 лева. Това ми е заплатата от 2007 г. насам", посочи тя.

Доцент Кънчева има син, който е студент по "История".

"Икономии, икономии, икономии...Така се издържаме. Икономии най-вече от храна. За нас най-скъпото е храна", заяви доц. Кънчева.

За 2007 година са предвидени 5 млн. лева за увеличаване на заплатите на учените. Според синдикатите обаче това няма да направи възнагражденията достойни за научни работници. Ето защо в Деня на будителите, те излизат на протест.

"Човек, който не уважава своите учени хора и този народ е загубен", смята доц. Кънчева.

Учените се оплакват и от условията, в които работят. В някои лаборатории в Института по почвознание не са обновявани от години, а отвън все още не е възстановено крилото, което рухна през януари.