Стипендиите за ромски ученици да разделя обществото

Целта на стипендията е да мотивира ромските деца да учат, да останат в образователната система и да бъде изравнено нивото им с останалите ученици

26.10.2016 | 21:10 Редактор: Ирина Георгиева
Стипендиите за ромски ученици да разделя обществото

Стипендиите за ученици от ромски произход продължават да разделят обществото.

Стипендията предвижда роми в гимназиалния курс да получават по 30 евро над Добър 3,50. 40% или 12 евро от месечното възнаграждение са пари от държавата.

Според МОН и ромските неправителствени организации целта на стипендията е да мотивира ромските деца да учат, да останат в образователната система и да бъде изравнено нивото им с останалите ученици.

"Стипендията е категорично за повишаването на успеха и социалният елемент не подлежи на обсъждане тук", коментира Даниела Михайлова от Инициатива "Равни възможности.

"Тези 700 деца всичките до един да завършат и да дадат добър пример на хора от техния етнос и успяват да си намерят работа", добави експертът от МОН Асен Александров.

Според ромските неправителствени организации успехът на програмата е в това да бъде продължена и надградена, за да има резултат.

Междувременно майки от Добрич внесоха жалби до Комисията за защита от дискриминацията заради стипендиите за ромски ученици.

"Защо трябва да бъде финансово, защо трябва да плащаме, за да ходим на училище. Нима образованието не е задължително за всички деца? Не са ли равнопоставени всички деца?", запита майката Десислава Първанова.

"Една програма би могла да се нарече успешна, ако едно дете започне учебната година с успех над 3,50 и я завърши над 4.5", коментираха експерти.

Същевременно Първанова попита дали, ако тези деца не завършат, ще върнат ли тези пари.

Преди няколко дни Сметната палата публикува одит за интеграцията на учениците от различни етноси, от който стана ясно, че интеграцията е неефективна. 26 млн. лева са потънали без резултат, а МОН е получило над 20 препоръки за промени.