Край на медицинските бележки в училище

Отсъствия ще се извиняват с амбулаторни листове
Публикувана:

Още по темата

 

Поради нарастващия брой фалшификации, предвижда се отсъствията в училище да бъдат извинявани чрез амбулаторен лист от личен лекар.

Съвместен проект на Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването предвиждат строги мерки за отсъствието в училище. Лекари и учители вече са с обща кауза - да се справят с учениците, които собственоръчно си поставят диагнози.

Ще се утежни ли процесът от преглеждането на ученика до предоставянето на документ, който да извини отсъствието му?

"Няма как да се затрудни, защото ние ги преглеждаме, печатаме амбулаторен лист, на който се подписва родител, защото те са непълнолетни, издаваме медицинска бележка за отсъствие. В случая ще трябва да се издаде още един амбулаторен лист", каза доктор Маргарита Шаркова, педиатър от ВМА.

Амбулаторният лист се въвежда електронно под определен номер и съдържа информация за състоянието на пациента и предписаната терапия, което го прави труден за фалшифициране.

Но когато става въпрос за медицински бележки, практиката показва точно обратното.

В 51-во СОУ Елисавета Багряна" в София представянето на фалшива бележка се наказва строго от години - с изключване от училище.

"Наказанието за това, че фалшифицира медицинска бележка в най-лошия случай ще бъде преместен в друго училище. А ако фалшифицира нещо друго може да отиде и в затвора", посочи директорът на училището Асен Александров пред Bulgaria ON AIR. "По-добре е отрано да стигне до децата, че има строги правила и понякога наказанията могат да бъдат много тежки. 2-3 дена да мързелуваш вкъщи не си струва цената да бъдеш преместен в друго училище. Така е и в живота."

Самата инициатива тръгва от Враца, където проблемът с отсъствията е в особени размери. Именно там с протестни писма от министерствата на образованието и здравеопазването личните лекари отказват да приложат нововъведението.

 

Коментари ( 0 )