Увеличава се броят на българчетата, които посягат към канабис и алкохол

Употребата на алкохол и цигари сред 15-16-годишните европейчета намалява

20.09.2016 | 16:44 Редактор: Ирина Георгиева
Увеличава се броят на българчетата, които посягат към канабис и алкохол

Употребата на алкохол и цигари сред 15-16-годишните европейчета намалява, но цифрите показват, че се увеличава пушенето на канабис. Това сочи ново проучване на ЕС, цитирано от BBC.

В доклада на Espad за 2015 г. са включени по-голямата част от държавите в ЕС, без Германия и Великобритания. а данните за Испания са непълни.

През 2015 г. "настоящите пушачи" възлизат на 21% от анкетираните, а най-висок е броят им в Италия (37%). Между 1995 - 2015 г., броят на тези, които са употребявали алкохол за 30 дни, е намалял от 56% на 47%. 

Най-много канабис се пуши в Чехия (37%). Чешките тийнейджъри употребяват повече канабис от тези в САЩ - 31% в сравними проучвания.

Средната стойност за употребата на канабис в европейските страни е измерена на 16%. Това е по-ниска стойност в сравнение с Испания - 27%.

Канабисът е много по-лесно достъпен от другите наркотици като екстази или кокаин. В доклада не се констатира връзка между законодателството за борбата с наркотиците и данните за канабис.

Espad е съкратено от Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици.

Резултатите показват големи различия в употребата на канабис сред европейските страни, с възходяща тенденция в България, Гърция, Полша и Румъния.

Делът на студентите, които са започнали ежедневно да пушат в ранна възраст - преди 13 - падна през последните 20 години от 10% на 4%.

Употребата на алкохол сред европейските тийнейджъри остава висока.

Скандинавските страни - без Дания - са сред тези с най-ниската консумация на алкохол сред тийнейджърите.

Големи количества алкохол се употребяват в Австрия, България, Хърватия и Унгария.

8% от студентите в Естония и Полша все по-често посягат към новите психоактивни вещества. Средната стойност за Европа е 4%.