Биологични родители искат да знаят къде са осиновените им деца

Неправителствените организации поискаха да има критерии, по които да отпада тайната на осиновяването

12.09.2016 | 19:57 Редактор: Васил Детелинов
Биологични родители искат да знаят къде са осиновените им деца

Биологичните родители също да получават информация за изоставените от тях деца в социални институции. Това поискаха родители на дискусия свързана с предлаганите промени в семейния кодекс, организирана от омбусдмана Мая Манолова. Поправките предложиени от социалното и правосъдното министерсто предвиждат да отпадне тайната и да се ускори проседурата по осиновяване.

Това са Желязка и Петя. Обединява ги семейния кодекс и историите им. Преди повече от година Желязка и съпругът й осиновят дете. Сега то е на почти 3 години. И макар да е токлкова малко тя не крие от него истината. Повод за това става един албум с децата от дома и един въпрос.

Историята на Петя Момчилова започва още когато е на 17 години и приключва преди месеци благодарение на социалните мрежи. През 1984 година ражда момиче, принудена е обаче да остави детето си в социален дом.  31 години по- късно, едно съобщение във фейсбук преобръща съдбата на Петя. Момиче от София пише, че отговаря на описанието, което Петя е оставила. Разменят документи, които потвърждават че това е дъщеря й. И се срещат.

Петя е благодарна на жената отгледала дъщеря й, че не е скрила тайната за осиновяването. Желязка обаче не мисли, че със Закон трябва да се регламетира кога детето да научава истината, както се предижда в новия семеен кодекс. Като биологичен родител Петя иска и други с подобна съдба като нейната, да имат правото да знаят какво се е слчуило с детето им, след като е оставено в социални домове или осиовено. Но при условие, че то желае.

Пред омбудсмана Мая Манолова неправителствените организации поискаха да има критерии, по които да отпада тайната на осиновяването. Също да се прави разлика между тайната на биологичния произход и тайната на осиновяването. Адвокатите настояха да има съдебен контрол,върху тайната на осиновяването, а депутати да се  зачитат правата на всички страни. Статистиката показва, че през последните 10 години все осиновяването е намаляло, а родителите прибягват към други инвитропроцедурите и сурогатното майчинство.

Още от разказа на Желязка и Петя в репортажа на Васил Детелинов.