Уникален макет на базиликата "Св. София"

Използвани са над три милиона житни класове

10.09.2016 | 16:52 Редактор: Васил Детелинов
Уникален макет на базиликата

Уникален макет на базиликата "Света София" получи столицата ни за празника на града. Умаленото копие на църквата е изработено от житни класове. Tе са сплетени от жителите на италианския град Озимо. Макетът може да бъде видян в античния комплекс "Сердика".

Стотици часове работа, десетки ръце и над 3 милиона житни класове ползват Мариа Габриел и съгражданите й, за да направят уникалния макет от житни класове на базиликата "Света София".

Хората от италианския град Озимо споделят, че работата по него започва още през януари, когато мъжете правят конструкцията. Същинската работа е през горещите дни на юли, когато житните класове са готови са сплитане.

Макетът на "Света София" е и специалния подарък от жителите на Озимо за празника на София. в музея на италианския град има подобни копия и на други църкви от света - "Св. Петър" във Ватикана, Витлеем, Венеция, Москва и Париж.

До празника на София -17 септември, макетът може да бъде видян в античния комплекс "Сердика". След това ще бъде експониран и съхранен.

Още в репортажа на Васил Детелинов.