Зелена светлина от Брюксел за газовия хъб "Балкан" и втора АЕЦ

Жан-Клод Юнкер с писмо до премиера Борисов, обръща се със "скъпи приятелю"

04.08.2016 | 17:20 Редактор: Тодор Петров
Зелена светлина от Брюксел за газовия хъб

Европейската комисия даде надежда на България, че ще може да получава руски газ за газовия хъб "Балкан" край Варна и да построи втора АЕЦ. Това стана ясно от писмо на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер до премиера Бойко Борисов.

Това обаче ще трябва да стане според правилата на ЕС и след уведомление от наша страна до Брюксел, става ясно от кореспонденцията.

Писмото на Юнкер е отговор на питане на българския министър-председател за бъдещето на енергийните проекти на страната.

"Уважаеми господин министър-председателю Борисов, драги Бойко, скъпи приятелю, благодаря за писмото ти от 7 юли 2016 г. относно положението в енергийния отрасъл в България, на което посветих най-голямо внимание", обръща се Юнкер.

Той пише, че Еврокомисията продължава да работи много усърдно по концепцията за газов хъб "Балкан", "която би могла да включи и новата мрежа за доставки на газ от Русия по начин, който е изцяло в съответствие с правилата на Евросъюза".

От писмото на Юнкер става ясно, че Еврокомисията и българското правителство организират кръгла маса във Варна в началото на септември на заинтересовани инвеститори към газовата връзка, пише dnes.bg.

"Това ще бъде възможност за нас да подновим подкрепата си за този проект и да се насочим към много въпроси", обяснява шефът на ЕК.

"Относно въпросите от областта на ядрената енергетика, които посочваш в писмото си, бих искал да подчертая, че Еврокомисията напълно зачита правото на България да определя своя енергиен микс. Ако България реши да изгради нов реактор, тя трябва да уведоми Еврокомисията за такъв инвестиционен проект по силата на чл. 41 на Договора за Евратом", е друга част от писмото на Юнкер.

В началото на юли Борисов обяви, че ще иска от ЕК становище как да процедира след решението на Арбитражния съд да осъди България да плати 550 млн. евро за поръчано, но неплатено оборудване за спрения проект АЕЦ "Белене".

След като опита неуспешно да продаде реактора за втората централа, кабинетът заговори за рестарт на проекта "Белене". Заради това Борисов поиска от Брюксел мнение за това как страната ни да процедира с енергийните си проекти.