Пуснаха под гаранция ученичката, убила насилника си

Обвинението за умишлено убийство, което ѝ бе наложено първоначално, е променено в нанасяне на телесна повреда, от която е настъпила смъртта на пострадалия

29.07.2016 | 12:54 Редактор: Мария Аладжова
Пуснаха под гаранция ученичката, убила насилника си

Ученичката Мария Гиздева от Стара Загора, която уби с нож изнасилвача си Богдан Динев, излезе от следствения арест, след като изтече 72-часовото й задържане, съобщи "24 часа".

Обвинението за умишлено убийство, което ѝ бе наложено първоначално, бе променено в нанасяне на телесна повреда, от която е настъпила смъртта на пострадалия. На Мария е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 500 лв.

"Сега отиваме във Второ районно управление на полицията, където продължават процесуално-следствените действия", каза адвокатът на момичето Валентин Димитров пред вестника. Той обясни, че ако Гиздеви нямат възможност да платят гаранцията, ще я плати той самият. 

В 10 часа пред сградата на Окръжния съд в Стара Загора се събраха няколко души с плакати със снимката на момичето, които поискаха то незабавно да бъде освободено.

Дойдоха и родителите на Мария - Пенка и Денчо Гиздеви и брат й Георги. Семейството беше и първо, което посрещна Мария на излизане от ареста, а присъстващите изпратиха автомобила с ръкопляскания.

В понеделник 18-годишната Мария е била в дома на Динев, когато той ѝ посегнал. За да се защити, момичето взело джобно ножче и наръгало няколко пъти мъжа. Впоследствие той починал от кръвозагуба.

Убитият Богдан Динев, известен с прякора Боньо Фаса, е с дебело криминално досие, включително за изнасилване.

Момичето е ученичка в елитно училище в Стара Загора и с отличен успех е завършила учебната 2015/2016 година.

Тя работела в заведение след навършване на пълнолетието си, за да подпомага семейството си в издръжката. Именно на работното ѝ място пострадалият е осъществил контакт с нея.

По-рано днес адвокат Валентин Димитров обясни в сутрешния блок на Нова телевизия, че Динев й разказвал за дъщеря си, искал да й показва нейни снимки и вероятно така я е примамил в дома си.

На 25 юли Мария е отишла до дома на Богдан. След това тя е била заключена в дома му и са започнали насилствените действия.

"Това е учебникарски пример за неизбежна отбрана – борила се е за живота и честта си", каза защитникът.

Той разказа още, че с него се е свързала една от жертвите на Богдан, която преди години скочила от четвъртия етаж, след като била изнасилена.

Димитров каза още, че момичето е в много тежко емоционално състояние.

Случаят доби силен отзвук в социалните мрежи, където хиляди призоваха Мария да бъде освободена.

/Снимка: Facebook/