Бисер Петков - старият нов председател на НОИ

Подуправител остава Весела Караиванова

29.07.2016 | 11:23 Редактор: Ирина Георгиева
Бисер Петков - старият нов председател на НОИ

Шефът на НОИ Бисер Петков остава на поста поне още 4 години, съобщи "Монитор". Днес народните представители го избраха за нов мандат с пълно единодушие от 151 гласа "за" и бурни аплодисменти. 

Законотворците дадоха категоричен вот и за кандидата за подуправител Весела Караиванова

Справка в сайта на Института показва, че Бисер Петков е роден на 6.09.1963 г. в град Монтана.

През 1987 г. завършва специалността "Икономика и организация на вътрешната търговия" в Университета за национално и световно стопанство. Има висше икономическо образование - степен "магистър". Участвал е в редица специализации и обучения, сред които "Икономика на предприятието" във Виенския университет, Австрия, "Публични финанси" в Университета на гр. Лестър, Англия, както и краткосрочни специализации, организирани от Института на Световната банка по въпроси на пенсионната реформа. Доктор е по икономика.

Професионален опит:

Започва професионалния си път през 1988 г. като редовен преподавател в Университета за национално и световно стопанство, където през 2012 г. е избран за доцент. В периода 2002-2003 г. е председател на Държавната Агенция за осигурителен надзор към Министерски съвет.

През март 2003 г. е избран от Народното събрание за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор" и заема този пост до май 2009 г. С решение на Народното събрание от 8 септември 2011 г. е избран за управител на Националния осигурителен институт.

Има над 30 научни публикации, в т. ч. учебници, монографии и др. Владее английски език. Ползва немски и руски. Той е семеен, с две деца.