Няма да се връщат пари за винетки

Държавата обжалва съдебното решение

18.07.2016 | 20:10 Редактор: Васил Детелинов
Няма да се връщат пари за винетки

Пътната агенция вече е подала жалба срещу отмененото увеличение на цените на винетките. По-скъпите стикери остават засега. Пари няма да се връщат. Решение по казуса се очаква в края на годината.

Последният ремонт струва на Иво близо 200 лева. Заради дупка на пътя пука гума. Ползва седмична винетка, когато му се налага да пътува извън София, защото не смята, че трябва да плаща 97 лева за разбити пътища.

От пътната агенция обаче смятат, че поскъпването на винетките е нормално. За това и обжалват решението на Върховния административен съд, който отмени увеличението на стикера от 67 лева на 97 лева за леките коли. Основните мотиви на тричленния състав на ВАС бяха, че кабинетът е приел новата цена без обществено обсъждане, липсва съгласуване с останалите министерства, няма и финансова обосновка. Пътната агенция обаче твърди, че са спазили закона и ще чака решението на петчленния състав.

 Ако последната инстанция отмени наредбата за поскъпването на пътните стикери, пари за купени винетки няма да се връщат, категорични са от АПИ. 

От организацията, която заведе делото срещу по-скъпите винетки виждат вратичка в закона, която може да позволи на гражданите да търсят обезщетение, но при определени условия.

Винетките поскъпнаха от началото на годината. Мотивът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството бе, че събраните средства ще отиват за ремонт на пътната мрежа.

Още подробности в репортажа на Васил Детелинов.