Пред съда застава шофьор, убил дядо на пешеходна

Инцидентът станал на 4 декември миналата година

20.06.2016 | 22:25 Редактор: Ирина Георгиева
Bulgaria ON AIR, Архив

Окръжна прокуратура - Перник изправя на подсъдимата скамейка шофьор, причинил смърт на възрастен мъж на пешеходна пътека. 

Това съобщиха от Апелативна прокуратура – София. Оттам разказаха и как се е стигнало до фаталната случка. 

Инцидентът станал на 4 декември миналата година. Подсъдимият доставял стоки със служебния си товарен автомобил марка "Ивеко Дейли". След приключване на доставката в магазин, намиращ се на ул. "Кракра" в Перник, обвиняемият се качил в камиона, потеглил на заден ход и слязъл от тротоара. 

Достигайки платното за движение, спрял от лявата му страна, за да изчака преминаващите коли и да продължи. 

Непосредствено пред автомобила му имало пешеходна пътека, а от двете страни били монтирани пътни знаци за опасност. Пределно допустимата скорост за движение в този участък била 50 км/ч за МПС категория "В" и "С".

По същото време в посока отдясно наляво, по обозначената пешеходна пътека, пресичал 91-годишният мъж. След като изчакал преминаващите в двете посоки автомобили,шофьорът потеглил, без да забележи пресичащия възрастен пешеходец. Шофьорът не е сторил необходимото, за да се убеди, че пътят пред него е свободен, макар видимостта да е била добра. Камионът ударил дядото, вследствие на което той паднал на платното. 

Поради ниската скорост - около 4-5 км/ч, водачът н акамиона не усетил удара, а само затруднение в движението на дясната гума на автомобила и решил да провери състоянието й. Тъй като бил по-близо до левия край на платното за движение, той отклонил автомобила в тази посока и спрял на около 15 метра от мястото на удара. 

Шофьорът слязъл от колата и едва тогава видял възрастния мъж, който лежал пред предното дясно колело. Водачът веднага сигнализирал за случилото се на националния телефон 112. Пострадалият пешеходец бил откаран в МБАЛ - Перник, където няколко часа по-късно починал по време на операция.

Четете още новини в Dnes.bg