Орязаха студентите - от догодина ще могат да получават само по една стипендия

Месечният размер на стипендиите се увеличава до 70-150 лева

18.06.2016 | 16:33 Редактор: Ирина Георгиева
Bulgaria ON AIR, Архив

Студентите ще могат да получават само една стипендия от догодина. Това предвиждат предложения за промени постановлението, което регламентира студентските стипендии в България, публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации.

Срокът за предоставяне на становища по текстовете е 30 юни. Предвижда се промените да влязат в сила от летния семестър на учебната 2016-2017 г.

Студентите ще могат да кандидатстват за няколко вида стипендии, които предоставят висшите училища. Накрая обаче обучаващите се ще трябва изрично да заявят коя от тях искат да получават.

С промените се въвеждат стипендии, определени по само един задължителен показател – среден семестриален успех. Висшите училища се задължават да определят част от средствата за стипендии само по успех, а не по други критерии. Решението обаче ще е на университетите, съвместно със студентските съвети, предвиждат промените.

Месечният размер на стипендиите се увеличава до 70-150 лева, става ясно още от текстовете. Университетите ще са длъжни да ги изплащат до 5-то число всеки месец, а не накуп за три месеца, както се изплащаха досега.

С промените се увеличава и размерът на наградите и помощите, които ректорът може да отпуска на студенти и докторанти, от 200 на 300 лева.

Средствата от държавния бюджет за изплащане на стипендии на студентите български граждани за последното тримесечие на 2016 г. и за 2017 г. ще бъдат увеличени с до 20%, посочват още вносителите на промените.

При възможност за осигуряване на допълнителни средства от държавния бюджет средствата за изплащане на стипендии за студенти български граждани ще бъдат допълнително увеличени с минимум по 10 % спрямо предходната година за 2018 и 2019 г.

Четете още новини в Investor.bg