45 плажа във Варненско са без концесионери

Едва 21 имат наематели, неизгодните условия отблъскват инвеститорите

07.06.2016 | 15:30 Редактор: Тодор Петров
45 плажа във Варненско са без концесионери

Едва 21 от 66 плажа във Варненско имат концесионери и наематели. Останалите нямат стопани заради неизгодни условия, обясни областният управител на Варна Стоян Пасев, цитиран от "Дарик". 

Офицерският плаж, "Кабакум" и този в "Аспарухово" миналата година останаха без концесионер. За да бъдат намерени по-лесно стопани, от туристическото министерство са разделили ивиците на части.

Част от "Кабакум" вече е отдадена на бизнесмена Веселин Марешки, който има там "временен преместваем обект". За останалата положението е сложно, тъй като плажът се задънва до хотел "Ной" и влизането на автомобили е невъзможно.

Заради екопроблеми никой не иска да наеме Офицерския плаж, който е разделен на три. В "Аспарухово", който и тази година се отдава нацяло, само една фирма е кандидатствала за концесия, макар че цената е намалена от 200 на 108 хил. лв. Срокът за подаване на документи за Аспаруховския плаж изтича днес.

Ако не бъде намерен концесионер, общините имат задължението да се грижат за поддръжката на плажа. През миналата година от концесионни такси във Варненско са събрани 3 млн. лв.

Основен проблем е обезпечаването с водно спасяване на плажовете без стопани. Би трябвало с него да се занимава БЧК, който обучава плувците, е мнението на Пасев. По думите му няма желаещи за спасители дори срещу заплащане от 2000 лева, тъй като един плувец в някои случаи отговаря за 7-8 хил. летовници.


Областният управител подкрепя идеята на министъра на туризма Николина Ангелкова за нова категоризация и реформа, като целта е да се намали себестойността на чадъри и шезлонги. По този начин ще има по-малко инвестиции на плажа и 100 процента стопанисване на ивиците, коментира Пасев.