Старите изборни правила бяха много по-добри, смята Бойко Борисов

Предишният Изборен кодекс давал повече възможности на българите в чужбина да гласуват

08.05.2016 | 13:18 Редактор: Луиза Божинова
Старите изборни правила бяха много по-добри, смята Бойко Борисов

Старите изборни правила бяха много, много по-добри. Много по-даващи възможност на всеки българин в чужбина да гласува.

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на традиционния събор в котелското село Ябланово "Герлово пее и танцува" във връзка със ситуацията след наложеното от президента вето върху Изборния кодекс.

"Ако накрая трябва да избирам между стабилност и демокрацията, правата на хората, ще избера правата на хората, но надявам се във вторник да намерим разумен изход от тази тема", заяви Борисов, цитиран от "Фокус".

"Президентът има право да налага вето и правилно го е наложил, след като така смята. Така че по тази тема няма какво да добавя. Второ повтарям, че Изборният кодекс трябваше да се променя в частта за референдумите, който беше референдумът на президента Плевнелиев”, коментира премиерът.

По думите му обаче, когато се отвори Кутията на Пандора, всяка партия се е опитала да вкара колкото може повече от предизборните си програми там – някои ултимативно, някои просто конюнктурно и на практика в един момент ГЕРБ е трябвало да защити други интереси.

Припомняме, че вчера стана ясно, че президентът Росен Плевнелиев ще върне за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Изборния кодекс, които ограничават избирателните права на българите в чужбина. Според държавния глава това ще даде на народните представители възможност да създадат по-добри правила за упражняване на изборните права на гражданите.

Борисов заяви, че отчита грижата на Патриотичния фронт и приема че идеята им е благородна и цели да защити националната сигурност. Той заяви, че е помолил във вторник да за среща с тях.

"Има някакви решения включително да се даде възможност от ЦИК на Министерски съвет да откриваме секции,там където има повече от 100 души, не знам дали е юридически издържано, но съм готов да поема и тази отговорност, за да бъде решен изцяло въпроси", каза още министър-председателят.

Борисов допълни, че истински разчита на отговорността на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, но допълни че иска да защити правото на всеки човек да гласува.

На въпрос да ли очаква Патриотичния фронт да застрашат правителството Борисов отговори, че те и сега не влизат в управлението, а само подкрепят отделни политики. Премиерът допълни, че за радост в последните месеци отношенията им са много по –добри и има много повече доверие между тях.