Човешка грешка е най-вероятната причина за врзива в "Арсенал"

"От пожарната ме уведомиха, че няма опасни вещества в атмосферата", съобщи областният управител Георги Ранов

25.04.2016 | 23:00 Редактор: Мария Аладжова
Човешка грешка е най-вероятната причина за врзива в

"При извършване на определени манипулации, се е стигнало до възпламеняване на барутна смес, което възпламеняване е причинило смъртта". Това заяви за Dnes.bg новият директор на полицията в Стара Загора старши комисар Николай Кирков по повод инцидента в завод "Арсенал".

По думите му в момента на избухването на пожара в Завод 3 е имало е още четирима работници вътре в това помещение, но те не са пострадали.

По време на инцидента се е извършвал и планов ремонт. По чудо другите работници в цеха са се спасили невредими. 

Точните причини за трагедията тепърва ще се установяват, но според Кирков вероятно става въпрос за човешка грешка. 

Достъпът до завода е забранен. Предстои да бъде направена оценка на щетите. Направено е замерване на въздуха за вредни емисии.
 
"От пожарната ме уведомиха, че няма опасни вещества в атмосферата, няма опасност и за хората, знаете, че работят много хора в завод "Арсенал", каза на свой ред областният управител Георги Ранов.
 
В завод Арсенал работят над 6000 души. На всички тях е забранено да коментират инцидента в завода.

Общо двама души загинаха, а един е ранен при пожар в цех на завод "Арсенал" в Казанлък. Инцидентът е възникнал заради  искра по време на ремонт на оборудване в барутен Завод 3. Производствената авария във военния завод "Арсенал" в Казанлък се разследва от Окръжна прокуратура - Стара Загора.
 
"Не е вследствие на взрив, а е станало интензивно изгаряне. Ако беше взрив, щеше да има съборени сгради и цехове, такова нещо няма", каза още областният управител Георги Ранов.
 
По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров екип от двама следователи се намира на мястото на инцидента.

/Снимка: Dnes.bg/