ВСС се раздели на две колегии – съдийска и прокурорска

Магистратите определиха и поименния им състав

14.04.2016 | 11:38 Редактор: Анисия Иванова
ВСС се раздели на две колегии – съдийска и прокурорска

ВСС гласува разделянето си на две колегии – съдийска и прокурорска и определи поименния им състав.

Това стана след като НС прие промени в ЗСВ и Конституцията.

ВСС реши членовете, избрани от парламента, да бъдат разделени между съдийската и прокурорската колегии според длъжността, която са заемали непосредствено преди избора си за членове на ВСС. Предложението по последна месторабота беше на един от членовете - Калин Калпакчиев. Подкрепа Калпакчиев получи от министъра на правосъдието Екатерина Захариева, председателя на ВАС Геоги Колев, представляващия ВСС Димитър Узунов и колегите си Ясен Тодоров, Румен Георгиев, Юлияна Колева и Незабравка Стоева.

 Около правилата за разделянето се появи напрежение, тъй като от 11-те членове, избрани от Народното събрание, осем са били съдии по различно време, но само шестима от тях могат да отидат в съдийската колегия. Останалите петима се разпределят в прокурорската.

"Това е най-обективният критерий, който мисля, че няма да създаде напрежение и няма да търпи критики”, обясни министър Захариева. Тядопълни , че в Закона на съдебната власт няма заложени обективни критерии, въз основа на които да се извърши разделянето, но напомни на магистратите, че Конституцията им дава възможност сами да ги определят.

"Това е заварена ситуация, но във вече действащия закон сме предвидили, когато Народното събрание номинира и гласува членовете на ВСС, те изрично да се гласуват по квоти, за да няма такъв спор. Тоест, да ги номинира, заради професионалната квалификация и да ги гласува като членове на съответната квота”, обясни правосъдният министър.

Поради тази причина беше прието разпределението да е според последната месторабота на членовете преди избора им във ВСС.

Според решението, в състава на 14-членната съдийска колегия влизат: Лозан Панов, председател на ВКС; Георги Колев, председател на ВАС; Димитър Узунов, представляващ ВСС, Галина Карагьозова, Галя Георгиева, Даниела Костова, Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Каролина Неделчева, Милка Итова, Мария Кузманова, Светла Петков, Юлия Ковачева и Соня Найденова.

11-членната прокурорска колегия ще бъде в състав: главният прокурор Сотир Цацаров, Васил Петров, Елка Атанасова, Магдалена Лазарова, Михаил Кожарев, Камен Ситнилски, Незабравка Стоева, Румен Боев, Румен Георгиев , Румяна Колева и Ясен Тодоров.