Надписите не помагат - снимки на трупове по кутиите цигари

Промените влизат в сила от 20 май

10.02.2016 | 13:54 Редактор: Ирина Георгиева
Надписите не помагат - снимки на трупове по кутиите цигари

"Пушенето убива", "Тютюнопушенето може да доведе до бавна и мъчителна смърт", "Тютюнопушенето води до състаряване на кожата", "Тютюнопушенето увеличава риска от рак". Досега беше така. От 20 май обаче на кутиите с цигари, освен предупредителните надписи, ще има и снимки на трупове, на хора на системи в болници, на хора с изпопадали зъби, на разядени от рак бели дробове.

Още по темата

Това ще стане, след като депутатите записаха цигарените кутии да бъдат със стряскащи картинки, показващи пораженията от тютюнопушенето, в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Според промените, приети на първо четене, предупредителните илюстрации ще станат задължителни от 20 май, а срокът е до изчерпване на количествата, но не по-късно от 20 май 2017 г.

65% от цигарените кутии да бъдат заети от стряскащи снимки и предупредителни надписи. 

Стряскащите картинки с текстовете трябва да са от двете страни на кутията.

Приетите предложения предвиждат още забрана за продажбата на цигари с добавени вкусово-ароматни качества и на цигари и тютюн за ръчно свиване.

В електронните цигари също се забраняват вкусово-ароматни добавки, включително витамини, които създават впечатление, че изделието е полезно за здравето или пък, че представлява намалена опасност. Те трябва да бъдат продавани с надписи за опасността за здравето и с листовка, в която да има инструкция за употреба и и списък на съставките. Забраняват се и съставки като кофеин и таурин, както и други съединения, които са свързани с идеята за енергия и жизненост.

Течностите, съдържащи никотин, могат да се пускат на пазара само в специални контейнери с обем не повече от 10 мл. В електронни цигари или патрони за еднократна употреба обемът не трябва да превишава 2 мл, както и да не съдържат повече от 20 мг/мл никотин.

Още новини четете в Dnes.bg