Започва Balkan Offroad Rallye 2015

Кметът на София Йорданка Фандъкова даде официален старт на състезанието

19.09.2015 | 11:33 Редактор: Ирина Георгиева
Започва Balkan Offroad Rallye 2015

 

Най-голямото по рода си състезание Balkan Offroad Rallye 2015 беше открито от кметът на София Йорданка Фандъкова. Официалният старт е даден пред храм-паметника "Александър Невски". Balkan Offroad Rallye е под мотото "5 години състезания, 5 планини за покоряване" заради своята пета годишнина.

В Balkan Offroad Rallye 2015 ще вземат участие над 100 състезателни коли от цяла Европа, от които 10 ще са български.

Те ще трябва да покорят над 2000 състезателни километра, разделени в 8 състезателни дни по билата на Стара планина, Рила, Родопите, Средна гора и Сакар.

 

Официалният час на стартовата церемония беше около 11 часа, а първият участник ще е на състезателното трасе около 13 – 13:30 часа.

Balkan Offroad Rallye 2015 е част от веригата международни надпревари Breslau, с родоначалник легендарното рали Breslau Poland, което се провежда от над 20 години на територията на Поша и Германия, превръщайки се в най-големия оф-роуд маратон в Европа, пише Софийска община. От няколко години насам главният организатор на „Бреслау” е българин – оф-роуд доайенът Александър Ковачев, което е и причината най-мащабното състезание да има и българско издание. 

 

 

Balkan Offroad Rallye традиционно се провежда в два състезателни класа или казано по-просто – като две паралелни състезания.

Екстремният клас е класическия за Breslau Poland тежък оф-роуд маратон, където участниците трябва да се справят с изключително пресечен терен и тежки препятствия – реки, блата, скали, използвайки своите лебедки и други помощни средства.

"Крос кънтри" класа от друга страна е в популярния рали-рейд формат, познат ни от маратони като рали "Дакар", Silk Way Rally и надпреварите в Африка, където царуват скоростта и навигационните умения. И докато екстремният клас е отворен за модифицирани оф-роуд автомобили, то в рали-рейд надпреварата ще участват возила от всякакъв вид и калибър. 

След официалният старт в София, участниците в Balkan Offroad Rallye 2015 ще трябва да преодолеят два състезателни дни в района на столицата ни, с финали около Боровец, където е първият бивак на надпреварата.

В понеделник, 21 септември, с тежък маратонски етап, ралито се отправя към Старосел, където ще е базирано за 3 дни, преди финалният лагер на брега на Черно море в Шкорпиловци, където в събота, на 26 септември, ще е церемонията по награждаването след финал на самия плаж.