КЗП е затворила 15 заведения по морето заради различни нарушения

Комисията скоро започва проверки дали търговците на цигари продават тютюн на младежи под 18 г.

31.08.2015 | 14:22 Редактор: Ирина Георгиева
КЗП е затворила 15 заведения по морето заради различни нарушения

КЗП е затворила 15 заведения по морето заради различни нарушения след проверките през летния туристически сезон, съобщи председателят на Комисията Димитър Маргаритов. Той съобщи, че в страната са затворени общо 30 заведения.

Общо 2800 заведения и места за настаняване са проверени по време на засиления надзор. По Южното Черноморие са направени по-малко проверки спрямо Северното, но са открити повече нарушения - съответно на първото са проверени 1330 обекта и са установени 110 нарушения, а на второто 1470, сред които има 95 нарушения.

Открити са по-малко случаи на предлагане на услуги в обекти без категория – 50 на сто по-малко, или общо 15 случая, предаде Dnes.bg.

При 30 проверки на алкохола в нощните клубове са открити три драстични нарушения - разредено от заведението питие, фалшив ром (в случая нарушението е от страна на производителя) и алкохол с по-висок градус от обявеното на етикета, което пък нарушава законодателството за акцизите.

Едно заведение в Слънчев бряг затворило, за да избегне проверката на КЗП. Впоследствие инспекторите установили, че е без категория и го затворили.

Около 100 жалби са постъпили във временните приемни на КЗП по морето. Най-честите оплаквания са срещу дублиране на резервации.

Проверени са и 112 места за развлечения, сред които 14 аквапарка. Заради проблеми с безопасността 5 са временно затворени, а при 6 е прекратена дейността. Наложило се някои собственици да направят допълнителни инвестиции, за да отговарят на изискванията.

При проверки на около 100 change бюра по морето и в страната не са открити нелоялни търговски практики. 

Нарушенията по морето са намалели с около 10%, отчете Маргаритов. По думите му все още някои хотели не са адаптирани за хора с увреждания.

КЗП скоро започва проверки дали търговците на цигари продават тютюн на младежи под 18 г., предупреди Маргаритов. Предвид старта на новата учебна година ще се следи за нелоялни практики при предлагането на учебни пособия. Комисията ще следи и организирането на ученически екскурзии.

От КЗП напомниха, че от началото на 2016 г. ще се сформират помирителни комисии, които ще разрешават спорове между потребители и търговци.