Ваня Симонска: Току-виж Португалия ни изненадала на Евро 2016

Спортувайте и повече пътувайте по света, призова спортният редактор на Bulgaria ON AIR пред в. "19 минути"

28.06.2016 | 16:15 Редактор: Константина Маркова
Ваня Симонска: Току-виж Португалия ни изненадала на Евро 2016

Ваня Симонска* даде интервю пред в. "19 минути", в което направи прогноза за Евро 2016 и сподели подробности за своя професионален път, спорта и семейството си. 

 

Кои са вашите фаворити на Европейското по футбол и кой според вас ще е шампион, дайте вашите залози?

Европейското първенство е в разгара си и в някои мачове станахме свидетели на изненади. За мен Хърватия бе скритият фаворит, но ето че отпаднаха въпреки добрата си игра. В този ред на мисли току виж Португалия ни изненадала, след като до момента не впечатли особено. И във футбола, както и в живота, понякога трябва доза късмет. Но със сигурност ни очакват вълнуващи мачове до финала на 10 юли.



Трудно ли се коментират футболни двубои и резултати от мачове?

 - За десет години в спортната журналистика съм отразявала само футболни мачове. В началото на страниците на вестник „Меридиан мач“, впоследствие в телевизия „Ринг“ и сега от ефира на Bulgaria ON AIR. По време на Евро 2016 давам всекидневни прогнози за шампионата в рубриката „Жени говорят за футбол“ на Gol.bg. Да отразяваш и да коментираш на живо е много различно и считам, че второто е по-добре да го оставим на мъжете в гилдията. Да задаваш адекватни въпроси след футболен двубой, особено ако е бил напрегнат, определено не е лесна задача и не всеки има смелостта да пита точните въпроси в точното време. Лично аз се старая да бъда максимално неутрална и не се свеня да задавам дори и „по-остри“ въпроси. Считам, че сме длъжници на нашите зрители и е редно да търсим отговорите на въпросите, които ги вълнуват. 

Как точно се насочихте към спортната журналистика?

- Със спорта съм свързана от дете и за това „вина“ имат моите родители. Баща ми е юноша на “Пирин” (Благоевград) и ме водеше на всеки мач на отбора. Така се заплених по футбола и той остана моя страст и до днес. Майка ми пък приложи теорията си върху мен и сестра ми Юлия, че всеки трябва да може да практикува плуване, тенис и ски. И така тези три вида спорт станаха задължителни за двете ни, макар че аз се отказах бързо от тениса. В училище винаги изразявах мнението си и вярвах, че всеки има свободата да говори по теми, които го вълнуват. Участвах активно в различни извънкласни проекти, отделно ме влечеше литературата. И до днес обичам много да пиша. В този ред на мисли, просто изборът на професия бе логичен – съчетах две любими неща – спорт и журналистика. 

Какво ви дава работата в ТВ Bulgaria ON AIR? 

- Колкото и клиширано да звучи, за мен работата в Bulgaria ON AIR е удоволствие. Работя с прекрасен екип, което в днешно време е безценно. Също така имам свободата да отразявам теми и спортове, които ми харесват, както и да израствам професионално. 

Бихте ли се занимавали с нещо друго освен с телевизия? 

- Разбира се. Човек трябва да се развива и да бъде далновиден. 

Цялото интервю вижте тук. 

*Ваня Симонска е редактор и репортер в ТВ Bulgaria ON AIR. По време на Евро 2016 Ваня дава всекидневни прогнози за шампионата в рубриката „Жени говорят за футбол“ на Gol.bg. Работи като спортен журналист от близо 10 години. Завършила е бакалавър „Книгоиздаване“ и магистратура „Продуцентство в електронните медии“ във Факултета по журналистика и масови комуникации към СУ "Св. Климент Охридски". Занимава се най-вече с футболните и волейболни теми като любимите й отбори са родния “Пирин” Благоевград и “Манчестър Юнайтед”. За Ваня футболът е страст и магия, а победата изключително важна.