Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Има ли лобизъм срещу признаването на авторските права?

Ще останат ли работещите днес без пенсии утре?

25.05.2019 | 18:30 Редактор: Зара Паталева
Има ли лобизъм срещу признаването на авторските права?

България е в сериозна демографска криза. Активното население намалява, раждаемостта също, населението в страната в момента е под 7 милиона, стопяваме се като население с по 50 000 души годишно. Общата тенденция в ЕС към застаряване на населението, в България сякаш се чувства най- силно. Обезлюдява ли се страната, защо активното население напуска, какви мерки трябва да се предприемат? Говорим с доц. Стоянка Черкезова от демографския институт на БАН и Димитър Бранков, зам.- председател на БСК в предаването  "Брюксел 1" по Bulgaria on air.

Решава ли одобрената директива за авторските права спорните въпроси или останаха въпросителни и спорни момента - в студиото ще бъдат музикантът Константин Марков и адвокат Атанас Костов. Спорните моменти са Член 11 и Член 13, наричани от критиците "данък линк" и "ъплоуд филтри". Член 11 позволява на издателите и вестниците да правят пари, когато компании като Google публикуват техните истории. Член 13 изисква платформи като YouTube и Facebook да сканират качено съдържание, за да спират нелицензирано споделяне на авторски материали. Технологични гиганти като Google ще трябва да сключват споразумения с притежателите на авторски права, такива като звукозаписни компании, медии и др. Според промените технологичните гиганти ще споделят приходите с творците и журналистите.

В седмицата на 24 май - българите отново ни изпълва чувство на гордост, че не само сме приели, но и сме разпространили извън пределите на България азбуката, създадена от Кирил и Методйи и писмеността на нейната основа. 300 милиона души по света пишат и четат на кирилица. Какво казва историята по недвусмислен начин - говорим с председателя на Държавна агенция "Архиви" доц. Михаил Груев. Ще припомним, че точно преди 2 години, на този ден, руският президент Владимир Путин, приемайки тогавашния президент на  Р Македония Георге Иванов, каза "Азбуката ни дойде от македонските земи". Това  предизвика истинска буря у нас. Знае Москва и Скопие истинската история на азбуката? 

Втора част гледайте тук >>