Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Външна намеса по време на избори у нас - преди и сега

Идва ли нова вълна мигранти след бунтовете в Гърция

15.04.2019 | 13:45 Редактор: Зара Паталева
Външна намеса по време на избори у нас - преди и сега

Има ли риск от външна намеса по време на европейските избори, защо Антикорупционният КСНС остана без обща позиция, ще привлечем ли Фолксваген в България? На тези и още въпроси отговаря президентът от 2012 до 2017 година Росен Плевнелиев  в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria on air

Онлайн кампания успя да насочи хиляди мигранти към Гърция преди дни с твърдения, че границата от Гърция към Северна Македония ще бъде отворена и те ще могат да продължат пътя си към Западна Европа. Заради невъзможността да преминат мигрантите от лагера Диавата до Солун, близо границата със Северна Македония, се разбунтуваха, излязоха от лагера на палатки, но гръцките власти успяха да ги върнат в лагера. Имало е, макар единичен, и призив за преминаване през България, ако това не стане през Северна Македония, съобщи през седмицата директорът на "Гранична полиция". 

България обяви, че е готова да изпрати 1200 военни на границата срещу мигранти, за да не допусне преминаването на големи групи хора през страната. Турция също обяви, че по никакъв начин няма да допусне нелегален мигрантски поток към съседите си. И въпреки че в момента няма непосредствен натиск по границите ни, остава ли рискът? - въпрос към Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност. ... Провокация ли е това преди евроизборите? 

Съединените щати изтеглиха войниците си от Либия заради боевете край столицата. Обявиха оттеглянето за "временно", без да посочват кога планират връщане. Преди дни групировката, която управлява Източна Либия - силите на ген. Хафтар, започна офанзива срещу частите на международно признатото правителство в Триполи.

Кой от двата центъра на власт, които се борят от доста време в Либия ще победи и случайно ли е настъплението сега - дни преди обявената от ООН среща в Либия, на която трябваше да се изготви план за избори и обединение на разкъсаната между различни групировки страна - коментар на Нина Спасова.

Втора част гледайте тук >>