Брюксел 1

Как решенията на Брюксел променят всекидневието ни, как експерти, политици и граждани коментират новините от евроинституциите.

Събота, 17,30

Водещ:
Милена Милотинова

Гръцкият парламент ратифицира договора за името на Р. Македония

Омбудсманът пред ЕП срещу двойния стандарт при храните
Публикувана:

Омбудсманът Мая Манолова внесе в Европейския парламент българската петиция срещу двойния стандарт при храните и напитките в Евросъюза. Комисията прие сигнала за основателен. Кога европейското законодателство по въпроса ще влезе в сила, защо омбудсманът се зае и с мръсния въздух у нас, какво говориха Манолова и еврокомисарят Вера Йоурова за „Топлофикация“ и за даването на българско гражданство срещу инвестиции - гост в първата част на предаването е националният омбудсман. 

Във втората част на предаването с основателя на агенция БГНЕС Любчо Нешков и с бившия ни посланик в Атина Стефан Стоянов  говорим за ключовия вот в гръцкия парламент по ратификацията на споразумението със Скопие за името на Р. Македония и съпътстващите ратификацията протести.

С крехко мнозинство от 153 гласа при нужни 151, гръцкият парламент ратифицира споразумението с Р. Македония, подписано в Преспа. Така вече Р. Македония официално е с ново име. Дебатите в парламента бяха съпътствани от протести. Сблъсъци пред парламента в Атина белязаха нощта преди гласуването на договора със Скопие. Над 130 души бяха задържани. Въпреки протестите в Гърция - бившата югославска република Македония, с каквото име фигурира нашата съседка в международните документи, вече официално е с ново име. 

Втора част гледайте тук >> 

 

Коментари ( 0 )