Брюксел 1

Как решенията на Брюксел променят всекидневието ни, как експерти, политици и граждани коментират новините от евроинституциите.

Събота, 17,30

Водещ:
Милена Милотинова

Европа - тероризъм и радикализация

Сергей Станишев в "Брюксел 1"
Публикувана:

Френската полиция ликвидира атентатора от Страсбург. Това стана 48 часа, след като мъжът застреля 3 души и рани 13 до един от коледните базари в града. „Ислямска държава“ обяви 29-годишния французин за свой боец, без да предоставя никакви доказателства. Стрелецът е бил включен в списъка на френското разузнаване като предполагаем риск за сигурността. В този списък фигурират около 26 000 лица, 10 000 от които са радикализирани. Шериф Шекат има 27 присъди за престъпления от общ характер, извършени във Франция, но също в Германия и Швейцария. Няколко пъти е бил вкарван в затвора. През 2016-та е осъждан на две години затвор за въоръжено нападение. Смята се, че се е радикализирал в затвора. Разговор с евродепутатите Илхан Кючук и Андрей Ковачев в студиото в Европарламента след стрелбата.

Години наред ЕС отлага приемането на България и Румъния в Шенген, въпреки признанията, че двете страни изпълняват критериите. Но има държави-членки на ЕС, които се противопоставят на приемането ни и затова не може да се събере мнозинство в Съвета. Кога ще можем да пътуваме в Европа без гранични проверки? ЕП прие доклада на Сергей Станишев по въпроса, но какво следва?

И още от разговора с лидера на ПЕС - на какво се дължи напрежението между него и Корнелия Нинова, защо тя не присъства на преизбирането му за трети мандат като лидер на ПЕС - вижте в разговора ни от студиото в Страсбург. "Брюксел 1" по Bulgaria on air!

Втора част гледайте тук >> 

 

 

Коментари ( 0 )