Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Кой печели от конфликта в Азовско море

Миньори на жълтите павета

03.12.2018 | 13:14 Редактор: Зара Паталева
Кой печели от конфликта в Азовско море

Заради задържаните от Русия украински кораби в Азовско море, президентът Петро Порошенко обвини Владимир Путин, че иска да анексира цяла Украйна и поиска от НАТО да изпрати кораби. А от граничните служби заявиха, че по време на военното положение, от Крим ще може да се излиза само с украински паспорт. Говорителят на НАТО Оана Лунджеску заяви, че корабите на Алианса в Черно море патрулират редовно – 120 дни тази година, в сравнение с 80 през 2017-та. А сред съюзниците, които редовно патрулират и извършват разузнавателни полети в района, са България, Румъния и Турция. Лунджеску допълни, че НАТО ще продължи да следи ситуацията в региона.

Острият конфликт между Русия и Украйна, който възникна в Керченския проток, фокусира вниманието на Европа тази седмица. Москва арестува украински матроси от три плавателни съда с мотива, че са нарушили руските граници. Киев твърди, че нарушение на границите не е имало и моряците са били задържани без основание. В отговор на задържането на украинските моряци президентът Порошенко обяви военно положение в 10 области в Украйна. Има ли опасност от военен конфликт, какво стои зад напрежението, как ще се отрази ситуацията на нашата страна, на региона и какво е отражението й в Европа. Коментари на Асен Агов и Валери Тодоров. 

С Ивайло Калфин продължава разговора за сблъсъка Русия – Украйна. Той коментира и Брекзит - има подпис под сделката, има документ за развода, дали обаче Британският парламент ще го одобри и какви сценарии може да се развият оттук нататък.

И накрая - миньори на жълтите павета. Ще успеят ли да отстоят позицията си пред ЕК? Говори Владимир Топалов, председател на Миньорската федерация към КТ Подкрепа в предаването "Брюксел 1"  по Bulgaria on air!


Втора част гледайте тук >>