Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Ексклузивно интервю с Франс Тимерманс, зам.-председател на ЕК

Мониторинговият доклад на ЕК: къде напредваме и къде не

19.11.2018 | 13:07 Редактор: Зара Паталева
Ексклузивно интервю с Франс Тимерманс, зам.-председател на ЕК

Мониторингът на ЕК за България остава, но може да падне през 2019 година, ако страната ни изпълни ангажиментите си по останалите 3 от общо 6 показателя. При годишния си доклад, който оценява състоянието на съдебната система и борбата с престъпността у нас, ЕК отбеляза, че България е постигнала напредък, а към Румъния отправи редица критики. Еврокомисията счита, че българските власти полагат усилия за изпълнение на препоръките от предходни доклади, като в три от шестте следени показателя има достатъчен напредък, за да се приеме, че наблюдението по тях е временно "затворено" като крачка към отмяната на мониторинговия механизъм, който започна преди 11 години.

Остават още три показателя, по които страната ни трябва да постигне напредък. В доклада изрично се уточнява, че ще се следи дали поетите ангажименти и в "затворените" три области се изпълняват. За разлика от предишните 10 години, тази седмица мониторинговите доклади бяха представени не в Брюксел, а в Страсбург. И не от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а от неговия заместник – Франс Тимерманс, който веднага след представянето на докладите даде ексклузивно интервю за предаването "Брюксел 1"  по Bulgaria ON AIR .

Къде сме отбелязали напредък и по какво още трябва работи страната ни, има ли конфликт между Брюксел и Полша и Унгария и ще имат ли успех наказателните процедури на ЕК спрямо Варшава и Будапеща, какво трябва да промени в политиката си следващата Европейска комисия, за миграцията и за евроизборите - вижте разговора ни в Страсбург със зам-председателя на ЕК Франс Тимерманс, който е водещ кандидат на ПЕС за евроизборите догодина. Това означава, че ако те спечелят евроизборите, той ще бъде номиниран за председател на ЕК.

Разговор в студиото в Страсбург с четирима български евродепутати от различни политически семейства - Емил Радев от ГЕРБ/EНП, Момчил Неков от групата на социалистите, Филиз Хюсменова от ДПС, член на групата на либералите в Европарламента, и Ангел Джамбазки от ВМРО, от групата на европейските консерватори.

Говорим за мониторинговия доклад за България, за оценката за Румъния и за призива на ЕП за нов общоевропейски механизъм, който да пази правовата държава и с който ЕК да мониторира всички страни-членки. По време на сесията си евродепутатите приеха незаконодателна резолюция за общ мониторингов механизъм  и изразиха съжаление, че вече две години остават без резултат призивите им към Еврокомисията да предложи такъв мониторинг. Предлага се този нов общ механизъм да замести докладите, подготвяни досега за България и Румъния. 


Втора част гледайте тук >>