Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Геополитическият покер на Ердоган

Как Тръмп стана удобният външен враг на Ердоган

20.08.2018 | 12:06 Редактор: Зара Паталева
Геополитическият покер на Ердоган

Безпрецедентно от години напрежение между Турция и САЩ. Отношенията между Анкара и Вашингтон се обтегнаха във връзка с решението на САЩ да увеличи митата за внос на алуминий и стомана от Турция, което доведе до рязък спад на стойността на турската лира. Турция отговори с до 140-процентови мита за някои американски стоки - пътнически автомобили, алкохол и тютюн.

Президентът Ердоган поиска турските търговци да обявят бойкот на стоките от САЩ, особено в електрониката. Турските авиолинии спряха американските реклами.

Друг проблем в отношенията между Анкара и Вашингтон е арестът на американския пастор Андрю Брънсън в Турция. Вашингтон заплаши, че може да наложи още санкции на турската икономика, ако Анкара не освободи пастора. Междувременно и Катар се намеси, като обеща 15 млрд. долара инвестиции в Турция, които ще бъдат насочени към турските финансови пазари и банки.

Как ще се развие тази търговска война, играе ли геополитически покер Ердоган, как реагира Европа на ставащото и може ли да се очаква затопляне на отношенията между Брюксел и Анкара на фона на тези събития? В първата част на предаването темата коментират проф. Владимир Чуков и Аспарух Карастоянов.

С председателя на Агенцията за българите в чужбина - Петър Харалампиев, говорим за тенденциите в българската диаспора - завръщат ли се българите от чужбина и какво предприема агенцията.  

 

Втора част гледайте тук >>